För några veckor sedan pratade jag med en kvinna som tyckte att alla andra hade det så bra i jämförelse med henne själv. Alla andra hade det så bra och lyckades med allt som de företog sig. När vi började diskutera detta fick jag kommentaren: det är väl ingen konst för dig att satsa på ett eget företag, du har ju inga svårigheter i ditt liv.  Men hur visste hon det?

Svaret på den frågan är givetvis att hon inte visste något om mina förutsättningar, det hon såg och drog sina slutsatser av var resultatet av vad jag hade gjort av mina förutsättningar och inget annat. Det är tyvärr så här det ofta ser ut, vi ser eller hör om någon som har ”lyckats” men vi har ingen aning om hur den personen tog sig dit och vilka eventuella uppoffringar som har gjorts. För så är det ju, det är väldigt sällan som vi får något gratis i livet.

När vi ska göra en förändring i våra liv, vilken som helst, bör man inte jämföra sig med andra. De förändringar som jag gjorde för att komma dit där jag står idag är förändringar som inte alls passar henne. När man hela tiden jämför sig med andra är det väldigt lätt att hamna i ”fel läge”. Ett läge där man hela tiden jämför sig med andra och där man själv hela tiden är ”fel”. Andra lyckas medans jag själv hela tiden misslyckas. Många stannar tyvärr i detta läge, ”tycka synd om sig själv läget”, istället för att ta tillvara sina egna förutsättningar.

Tyvärr kan detta bli en ond cirkel och man slutar att försöka göra en förändring, för att man ”vet” på förhand att det inte tjänar något till. Att förändra något tar tid och du stöter på hinder på vägen. De som lyckas låter sig inte stoppas av dessa hinder utan söker sig nya vägar att ta sig fram på, just som vattnet i en bäck. Som barn la vi stenar i bäcken för att hindra vattnet. Vad hände? Jo vattnet hittade en ny väg som gick runt stenen. Gör det du också, för att komma dit du vill!

Om du tycker att detta är svårt så kan jag hjälpa dig att runda dessa stenar!

Gunilla Mansfeld

www.gumahealing.se