Bär du upp hela julen?

”Den som gärna bär, lastar alla på!”

Ur Tänkvärt av Gunnel och Kjell Swärd

Nu är det snart jul igen och med den kommer alla förväntningar om den fantastiska julhelgen där alla samlas runt granen och myser. Dessa förväntningar eller krav förstärks av all reklam och filmer om julen.

Tillhör du dem som redan nu önskar att julen vore överstånden? I sådana fall är du inte ensam, det är faktiskt väldigt många som önskar detta. Många av dessa personer är kvinnor, som ska bära upp hela julen.

Ett stående råd är att dra ner på allt och bara göra det du själv vill och orkar, men då kommer det dåliga samvetet fram, gamla farmor älskar ju gröten, så den måste vi ha. Farbror Oskar bara måste ha lutfisk, mamma vill ha en smal sallad och barnen bara måste ha köttbullar och skinka. Vi försöker att se till att alla ska få sina favoriter, för så har det ju alltid varit. Så du blir mer och mer pålastad av alla krav och förväntningar, hur ska du bryta detta?

Många gånger räcker det med att berätta att du inte orkar med alla förberedelser och många gånger kommer släkten på att lutfisken inte alls är nödvändig på julafton utan kan ätas på annandagen istället. Ibland räcker det inte att bara prata, vissa har krav i alla fall, då ska du kanske tänka på att fly, inte julen men släktingarna, och lämna landet för att få lugn och ro.

Med dessa tänkvärda ord vill vi önska er alla en riktigt God och inte så kravfylld jul.

Gunilla & Dan Mansfeld 
www.gumahealing.se