Alla företag med självaktning brukar börja hösten med någon form av kick off. Ofta brukar det ingå att man ska ha någon typ av brainstorming, där alla ska delta med nya och innovativa idéer om hur man ska bli bättre. Fungerar detta? Får man fram hållbara idéer?

För ett tag sedan fick jag ta del av forskningsresultat som säger att om ett företag verkligen vill ha fram bra och hållbara idéer, är det bättre att låta de anställda sitta i lugn och ro och tänka, än att försöka få fram något vettig vid en kick off. När man får sitta i lugn och ro, finns det inget annat som distraherar, som te.x. att bli fort klar så att middagen eller en aktivitet kan ta vid. Dessutom kan man få igång de medarbetare som alltid sitter tysta under en grupp brainstorming. De som ofta kan ha bättre och mer genomtänkta idéer, än de som alltid gör sin röst hörd under dessa tillfällen. Det framgick också av undersökningen att företagen bör ha två typer av brainstorming, en där personalen sitter ensamma och en där man samlas i grupp och bygger vidare på de idéer som kommit fram när alla suttit i fred och funderat.

 Det bekräftade något som jag misstänkt under en längre period. För vad händer under en kick off? Meningen är ju ofta att vi ska ha kul och bygga teamet och det är absolut inget fel, men man ska skilja på att bygga ett team och att få fram bra idéer. De idéer som framkommit under en Kick off hade en tendens till att inte hålla i verkligheten eller att vara totalt ogenomförbara av en eller annan anledning. Ett hett tips är alltså att skilja på Kick off och brainstorming.

Vill du bygga ett starkt och sammansvetsat gäng hjälper vi dig gärna med företagets Kick off. Under en halv dag genomför vi en gruppmeditation samt en mindfulness-aktivitet, där vi bygger förtroende mellan kollegorna i ditt team. Om årstiden och vädret tillåter kan aktiviteten genomföras utomhus. Kontakta oss för mer info. Företagets brainstorming överlåter vi åt dig och dina kollegor.

Vi bygger sammansvetsade team.

Gunilla Mansfeld                                                                                                                                                               Mansfeld Coaching & Healing                                                                                                                           www.gumahealing.se, e-post, gunilla@gumahealing.se