Att kunna lyssna är en bedrift men att bara höra är ingen merit. En anka hör också! Igor Stravinsky
Hur gör du? Lyssnar du eller hör du bara på. Vad är då skillnaden mellan att verkligen lyssna och att bara höra på? Skillnaden kan vara svår att beskriva men när man råkar ut för en person som bara hör på, så vet man precis vad skillnaden är.
Många människor hör oftast bara på, för att verkligen lyssna på en annan person kräver nämligen att vi sätter oss själva lite åt sidan. När du lyssnar, så är du också aktivt med i samtalet och intresserar dig för den du pratar med. När du lyssnar kommer du också ihåg vad den andre personen har sagt till dig. Att lyssna är också att visa intresse och respekt för en annan människa. När du verkligen lyssnar så kommer du också ihåg vad ni har pratat om och behöver inte fråga om, tio gånger.

Hur gör då de som bara hör på? De avbryter ofta för att börja prata om sig själva och sina problem. De kommer inte ihåg den information som du har gett, t.ex. vem det är som hämtar på dagis.De påstår att du aldrig har sagt vissa saker, fast du och alla runt omkring vet att du har gjort detta. När du hör på så missar du ofta hälften, eftersom du inte orkar höra på tills den andre har pratat klart. Att bara höra på innebär ofta att man har en felaktig bild av sig själv och tror att man är mer värd än alla andra.

Så hur gör du? Visar du respekt för dina familjemedlemmar och arbetskamrater och lyssnar på dem eller är du självcentrerad och hör bara på? Är du en anka eller en medmänniska? Har du en anka hemmavid och känner dig nertryckt så hjälper vi dig att öka ditt eget värde och självrespekt.

Gunilla & Dan Mansfeld
Mansfeld Coaching & Healing
www.gumahealing.se