När är du modig?

Jag brukar säga till mina klienter att de är modiga när de hittar sig själva. När de uppfyller sina egna önskningar och förväntningar, inte andras. Reaktionen är ofta; men inte är det modigt,  jag har ju inte gjort något. I den värld som vi lever i är mod att göra något som ingen annan skulle våga. Klättra högst upp, hoppa över en strid älv eller att rädda människor ur brinnande hus och detta är att visa mod. Det är detta mod som vi läser om i tidningarna, det andra modet läser vi aldrig om, det att våga vara sig själv.  Det kan vara minst lika stort om inte större.

Professor Dumbledor säger i Harry Potter och de vises sten, att det behövs lika mycket tapperhet för att våga göra motstånd mot våra vänner som mot våra fiender. Smaka på den meningen. Våra vänner, våra familjer och våra arbetskamrater. I alla olika sammanhang kommer människor att lägga på dig förväntningar och åsikter som står för hur de ser på dig. Det här börjar tidigt i alla människors liv och som små barn uppfyller vi dessa förväntningar, de blir som en del av oss. När du börjar på att upptäcka dig själv under alla dessa lager hittar du ofta en person som kanske inte är alls den du har tänkt dig. Det är mod att då fortsätt sin resa mot sitt eget sanna jag utan att låta sig störas av andras åsikter. Modet att vara sig själv.

Mark Twain säger; Mod är att stå emot rädsla, att behärska rädsla inte frånvaro av rädsla.

Inte frånvaro av rädsla, det är essensen, vi är rädda för mycket men de som lyckas att behärska rädslan går vidare.

Jag lärde mig detta handgripligen för över tjugo år sedan. I mitt liv i finansbranschen kom det tider med stor turbulens på den s.k. marknaden. Vi blev kallade till ett möte med etthundra arga aktiesparare som sett sina investeringar drastiskt minska i värde. Jag var då en ung placeringsrådgivare som sändes ut för att möta dem, visst skulle jag få hjälp från alla möjliga experter, bl.a. fick jag ett färdigskrivet tal i min hand. Nervös och på darrande ben klev jag in på scenen och började med den första meningen, sedan blev det helt svart, jag kom inte ihåg någonting och det kändes helt fel. Då upphäver en äldre herre på första raden sin stämma och säger; nå, har lilla fröken inget att säga? Jag drog ett djupt andetag, la bort experternas tal och talade till dem direkt från hjärtat, berättade hur ledsen jag var för detta och hur jag personligen tänkte rida ut denna storm. Talet blev enormt uppskattat av mötesdeltagarna. Efter mötet kom den äldre herren fram till mig och tackade mig för ett modigt och ärligt tal. Liksom min klient uppfattade inte jag att jag var modig, jag bara handlade. Vi uppfattar sällan när vi är modiga, det är andra som ser detta.

Att vara modig är bl.a. att ta chansen att våga något att någon gång inte bry sig om alla andras åsikter och att göra det du verkligen vill själv! Låt inte rädslan för förändringar stoppa dig. Erica Jong säger;   Jag har accepterat rädsla som en del av livet, skärskilt rädslan för förändring, jag har gått vidare trots bultande hjärta som säger vänd tillbaka. Gör det du också, låt inte rädsla styra dig, då är du modig.

För dig som tycker att detta är svårt har jag en kurs där du lär dig att komma i kontakt med ditt inre och lär dig att lyssna på dig själv. För mer info besök min hemsida www.gumahealing.se

Lycka till med modet!

Gunilla Mansfeld

Gunilla Mansfeld Coaching & Healing AB

www.gumahealing.se