Nu är det dags igen! Från mitten av augusti, får jag varje år, nödrop från en hel del personer. Det har varit sommar och semester och allt ska egentligen vara bra, om det inte var för släkten…. Den släkt som man träffat under sommaren har ställt till med problem och de berättelser jag får ta del av är mycket likartade. Under sommaren har man besökt föräldrarna på sommarstället och givetvis har då något syskon även varit där med sin besvärliga/otrevliga partner, eller så har man träffat på syskonets ouppfostrade ungar.

För många är detta ett stort problem, man kan fasa i månader för att behöva träffa släkten under sommaren. Även efter sommaren drar man energi från sig själv när man tänker på hur hemsk semestern har varit och hur trött man i själva verket är. Så tänkte man sig inte sin semester, vi som skulle komma tillbaka pigga och stärkta för att kunna ta oss igenom hösten. Dessutom finns nästan alltid med en känsla av att man kommer att göra föräldrarna ledsna, om inte alla kommer på samma gång. Behöver det fortsätta att vara så här? Givetvis inte.

Mitt tips inför nästa sommar är, bryt mönstret! Prata med dina föräldrar/svärföräldrar, de kanske tycker att det är jobbigt att ni kommer alla på en gång. De mår inte heller bra av att känna av de spänningar som finns mellan syskonen och deras respektive. De kanske vill umgås mer i lugn och ro, med var och en av er.  Det är bättre att prata i lugn och ro än att råka i gräl med den där hopplösa svägerskan. Ett exempel på hur det kan gå när man inte pratar med varandra är följande; Föräldrarna har ett lantställe med ett stort hus och ett litet mindre. Det större huset låter de sin son och dotters familjer dela på, allt skulle vara frid och fröjd om det inte var för det här med städning. Svägerskan är en riktig slarvmaja och städar inte förrän de ska åka hem. Dottern är däremot pedant och städar varje dag. Upplagt för konflikt!                                                 Var inte där samtidigt, sa jag till min klient. Men det har vi alltid varit och mamma blir ledsen om vi inte är det, fick jag till svar. För något år sedan tog dottern upp saken med sin mamma och fick då reda på att mamma och pappa fasade lika mycket för de där gemensamma veckorna som hon, eftersom de tassade runt på tå och bara väntade på urladdningen. Nu är syskonen där på olika tider och alla är nöjda. Ingen behöver stressa upp sig för inför semestern. Tack vare sitt mod är min klient nu pigg och utvilad efter varje semester!

Ytterligare ett exempel är sonen som alltid fick laxpudding när han kom hem på besök, eftersom det var hans älsklingsrätt, enligt mamma. I över tjugo års tid fick han alltid laxpudding när han kom på besök, tills han en dag tog mod till sig och berättade att han nog tyckte om laxpudding, men inte så mycket. Mamma blev här väldigt ledsen, hon hade ju trott att hon bjöd honom på det bästa han visste. För att undvika onödigt trassel, prata med varandra! Det lönar sig att kommunicera.

Du som även vill förbättra din kommunikation med dig själv, du är välkommen till vår kurs,” Guidning i ditt inre”. Den hålls i höst den 11-12 oktober i Vallentuna. Välkommen med din anmälan!.

Gunilla Mansfeld       www.gumahealing.se               gunilla@gumahealing.se