Det är en fråga som jag har fått många gånger under den period som jag har jobbat med både healing och coaching. Inom båda dessa områden handlar det ofta om just detta, att ändra ett beteende och att förstå varför man har lagt sig till med just detta beteende.

Det kan handla om precis vad som helst, varför äter jag för mycket, varför dricker jag för mycket, varför går jag i försvarsställning när andra använder vissa specifika ord, varför kommer jag aldrig igång med min träning.

När man vill ändra på sina vanor stöter man på motstånd från sitt inre, vi vill känna igen oss själva. För att i det begreppet, känna igen sig själv, ligger en stor del av vår identitet. När du ändrar ett beteende så ändrar du också din egen identitet, när det sker stora förändringar känner du inte längre igen dig själv och det kan vara skrämmande, vem är du egentligen? Detta gäller även när du ska göra positiva förändringar, att sluta röka är ett exempel. När man har rökt i många år är man en rökare, vad blir du när du slutar att röka? En icke rökare, låter kanske inte så roligt.

Fråga dig då vad vill du bli! Vill du bli en frisk och sund person, en person som orkar att gå på långpromenader med familj och hund? Tricket är att skapa sig en ny positiv identitet, något som inte har något samröre med din tidigare identitet, som ordet icke rökare, faktiskt har.

Svårigheten i att bryta vanor och mönster bottnar alltså många gånger i rädsla , rädslan för det nya okända jaget. Tänk då på vad du kan missa, det nya behöver inte vara farligt eller dåligt bara för att det är nytt. Men har man inte tränat någonting på flera år kommer det att vara jobbigt och man kommer att få träningsvärk,. Då ska du tänka på vad du kan vinna istället när det känns för arbetsamt.

Börja med att ändra en vana som inte är så djupt rotad, gå upp en halvtimme tidigare på morgonen och ta en promenad. Börja i det lilla för att nå det stora.

Gunilla Mansfeld

www.gumahealing.se